flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зареєстровано законопроект про амністію у 2020 році

12 березня 2020, 10:51

6 березня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону № 3181 «Про амністію у 2020 році».

У пояснювальній записці зазначено, що в місцях позбавлення волі кримінально-виконавчої системи України, які контролюються українською владою, станом на 1 січня 2020 року трималося 52863 особи.

Перевищення жилої площі для засуджених та незадовільне матеріально-технічне забезпечення установ значно погіршує умови тримання осіб в установах виконання покарань і призводить до порушення їх прав та законних інтересів, а подекуди і смертності, випадків суїцидів, зазначає автор проєкту.

Відтак законопроєкт про амністію у 2020 році підготовлений «з метою прояву гуманізму держави у сфері виконання кримінальних покарань». Акт амністії, зокрема, дозволяє розвантажити місця позбавлення волі та зекономити бюджетні кошти на утримання осіб в зазначених установах.

Законопроєкт складається з 18 статей. Законопроєктом передбачається оголосити амністію і поширити її дію, насамперед, на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: 

на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей з інвалідістю, 

до осіб з інвалідністю першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання, 

осіб, що досягли пенсійного віку,

учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, тощо.

Основними критеріями для застосування амністії згідно з даним проєктом є:

- незначна суспільна небезпека діянь, що вчинила особа, яка відбуває покарання;

- об’єктивні фактори (тяжка хвороба, похилий вік тощо), що суттєво знижують небезпечність осіб, яких пропонується звільнити від відбування покарання;

- значний строк відбутого засудженими особами покарання на момент проголошення амністії.

Законопроєктом, також, визначено категорії засуджених, щодо яких амністія не застосовується. Це, насамперед, особи, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також особи, які вчинили злочини з використанням службового становища (корупційні злочини).