flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як опитувати неповнолітніх, - пам'ятки для суддів та адвокатів

16 жовтня 2019, 09:28

Для судів, прокурорів, слідчих та адвокатів розробили пам’ятки про особливості опитування неповнолітніх потерпілих або свідків злочину. Про це йдеться на сайті Координаційного центру з надання БПД.

Пам’ятки містять ключові рекомендації, що дозволять зробити опитування дитини менш травмуючими. Зокрема, пропонується зменшити кількість опитувань дитини, склавши єдиний список запитань від слідчого, прокурора, судді та адвоката і так мінімізувати присутність неповнолітнього свідка чи потерпілого на судовому процесі.

«Пам’ятками наголошується на обмежені часу проведення опитування дітей, обов’язковому залучені офіційного представника дитини та психолога до опитувань. Передбачається можливість опитати дитину за допомогою відеозв’язку або у спеціально обладнаному приміщенні (зеленій кімнаті)», – йдеться у повідомленні.

Завантажити пам’ятки можна за цими посиланнями: пам’ятка судді, пам’ятка прокурору, пам’ятка слідчому і пам’ятка адвокату.

«Документи розроблено ГО «Фундація DEJURE» у партнерстві з правовим клубом PRAVOKATOR.Київ у межах проєкту «Дружня до дитини система правосуддя: гуманізація судових процесів та нетравматичні методи опитувань» і реалізується за підтримки проєкту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги та фінансується урядом Канади», – зазначають у Координаційному центрі.