flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього

23 травня 2017, 11:25

Діяльність судової влади в Україні становить значний інтерес для суспільства, яке завжди бажає бути проінформованим щодо розгляду в суді того чи іншого питання, справи, а тому вкрай необхідним є налагодження постійного діалогу - комунікації, яка допоможе вирішувати управлінські задачі судів та наближати українське судочинство до європейських стандартів.

Розвиток комунікації судової влади із громадськістю та ЗМІ безпосередньо сприяє відкритості, незалежності правосуддя. Адже без довіри громадськості судова система не може повноцінно функціонувати.

22 травня 2017 року у конференц-залі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ відбулась відео трансляція першого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього».

Організаторами форуму були Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Верховний Суд України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України, Центр демократії та верховенства права, Громадське об’єднання "Детектор медіа", Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів України. Захід організовано та проведено за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

У форумі брали участь судді-спікери, прес-секретарі судів та працівники, відповідальні за зв'язки з громадськістю та комунікацію, журналісти загальноукраїнських та регіональних видань, які працюють із судовою тематикою.

Формат заходу відбувся у режимі відеоконференцзв’язку з форумом «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього», який транслювався з місця свого безпосереднього проведення (готель «Русь» у місті Києві). Під час перегляду відеотрансляції форуму було забезпечено зворотній зв’язок з його учасниками через можливість ведення дискусії через спеціальний чат, що значно розширило аудиторію учасників та допомогло акцентувати увагу на проблемах об’єктивного донесення інформації із зали суду до громадськості.

 

Під час форуму було обговорено проблемні питання взаємодії журналістів та судів, особливості доступу до судової інформації, крім того, учасники мали можливість ознайомитись із вітчизняним та зарубіжним досвідом налагодження комунікації між судами та ЗМІ.

Організатори заходу висловили сподівання, що проведений форум стане першим кроком на шляху до подолання недовіри не тільки між суддями та журналістами, а загалом до державних інституцій, імідж про діяльність яких часто формується через представлення засобів масової інформації.

 

На завершення форум прийняв Резолюцію, у якій йдеться про:

1) створення робочої групи із представників ЗМІ та судів для вироблення спільних правил взаємодії;

2) створення Комітету «Суди і ЗМІ».

Учасники висловили впевненість, що форум такого формату є лише початком на шляху налагодження взаємоповаги та взаємодії між судовою гілкою влади та засобами масової інформації, яких називають четвертою гілкою влади.