flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 01.01.2020 зросли ставки судового збору

02 січня 2020, 09:15

З 1 січня 2020 року збільшуються ставки судового збору, що пов’язано зі зміною в Україні кожного нового року розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України» на 1 січня 2020 прийнято такий прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2020 – 2102 гривні; з 1 липня -2197 гривень і з 1 грудня – 2270 гривень.

Судовий збір стягується у відповідному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого Законом на 1 січня календарного року, у якому відповідна заява або скарга подається до суду, – у процентному співвідношенні до ціни позову і фіксованому розмірі.

У разі подання позову майнового характеру збір розраховується у відсотках від ціни позову. Ціна позову – це грошове вираження майнових вимог позивача. Її треба визначити тільки відносно майнових вимог.

Ставки судового збору відрізняються за категоріями платників (фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи) та підвищуються у випадку звернення до кожної вищої судової інстанції.

Так, у 2020 році за подання до адміністративного суду майнового характеру, який подано суб’єктом владних повноважень, юридичною особою встановлена мінімальна вартість судового збору у розмірі 2102 грн, максимальна – 21 020 грн (1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Якщо такий позов подала фізична особа або фізична особа – підприємець, то мінімальна сума складає 840,80 грн, а максимальна – 10 510 грн (1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

За немайновий позов чиновники або підприємці мають сплатити 2102 грн (один розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб), а фізичні особи – 840,80 грн (0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Вартість апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду, заяви про перегляд судового рішення у зв’язку з нововиявленими обставинами – 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарг, а касаційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до касаційної скарги на рішення суду – 200% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

За апеляційну і касаційну скаргу на ухвалу суду чи заяву про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду потрібно сплатити 2102 грн.

За заяву про забезпечення доказів або позову, заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду, заяви про зміну чи встановлення способу, порядку і строку виконання судового рішення – 63,60 грн (0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

За повторну видачу копії судового рішення мінімально потрібно заплатити 6, 31 грн (0,003 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу).

Такий ж порядок сплати за виготовлення копій документів, долучених до справи і за виготовлення копії судового рішення у разі, якщо особа, яка не бере (не брала) участі у справі, якщо судове рішення безпосередньо стосується її прав, свобод, інтересів чи обов’язків, звертається до апарату відповідного суду з письмовою заявою про виготовлення такої копії згідно із Законом України «Про доступ до судових рішень».

Електронна копія технічного запису судового засідання вартує 63,06 грн (0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб за кожний аркуш паперу).

У разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення сплачується 420,40 грн (0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб).