flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рівні можливості – запорука ефективної роботи

07 вересня 2021, 17:08

За сприяння Українсько-канадського проєкту «Підтримка судової реформи» відбувся дводенний тренінг з інтегрування гендерного підходу в організацію роботи секретаріату Вищої ради правосуддя.

Координаторка з питань гендерної політики та судового адміністрування Людмила Чернявська розповіла про законодавчі та інституційні механізми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, переваги впровадження комплексного гендерного підходу в організацію роботи органів суддівського врядування та судів.

Працюючи в групах та виконуючи інтерактивні вправи працівники секретаріату ВРП спільно визначили переваги гендерної рівності для держави і суспільства, судочинства, колективу, обговорили поширені гендерні стереотипи, закріпили обізнаність щодо основних понять, термінів, визначень, проаналізували використання фемінітивів. У змодельованих ситуаціях ідентифікували наявність утиску, дискримінації, мовного сексизму та запропонували різноманітні способи протидії.

Під час тренінгу наголошувалось на потребі включення гендерного виміру в інституційну політику органів судової влади та в усі сфери судочинства, на необхідності публічно виявляти прихильність до принципів гендерної рівності, власним прикладом пропагувати стандарти справедливого, рівного, гендерно чутливого ставлення, не допускати байдужості чи бездіяльності у випадках неналежної поведінки.

За результатами обговорення у фокус-групах були визначені пріоритетні завдання на шляху інтегрування гендерного підходу в організацію роботи Ради. Серед запланованих заходів:

  • аналіз гендерного складу ВРП;
  • визначення посадової особи, відповідальної за впровадження гендерного підходу;
  • започаткування спеціальної рубрики на офіційному сайті ВРП задля просування принципів гендерної рівності у судочинстві, створення бази інформаційних матеріалів;
  • проведення тренінгів з питань гендерної рівності.

Довідково: Українсько-канадський проєкт «Підтримка судової реформи» має на меті ефективне сприяння незалежності і незаангажованості суддів для відновлення довіри до судової влади в Україні. Проєкт впроваджується Національним суддівським інститутом Канади та Офісом Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади.

 

Прес-центр ВРП